Loading...

Smart Solar Charging

Duurzaam energiesysteem

In de regio Utrecht wordt al jarenlang gebouwd aan het energiesysteem van de toekomst. Met het duurzame energie- en mobiliteitssysteem Smart Solar Charging functioneren elektrische auto’s als een batterij op wielen. Dankzij bidirectionele laadpalen kunnen auto’s lokaal opgewekte zonne-energie opslaan en stroom weer teruggeven aan de wijk op het moment dat de energievraag groot is.

Utrecht als koploper

Smart Solar Charging maakt Utrecht de eerste regio ter wereld die haar energie balanceert met bidirectionele laadtechniek. Verschillende proeftuinen in Utrechtse regio testen de bidirectionele laadpalen in combinatie met elektrische (deel)auto’s. In Lombok onthulde Koning Willem-Alexander in maart 2019 het laadsysteem met het nieuwe ISO 15118-protocol voor AC bidirectioneel laden. Met deze open toegankelijke standaard kunnen slimme laadpalen elektrische voertuigen zowel laden als ontladen.

Koning Willem-Alexander opent bidirectioneel ecosysteem in Utrecht

Project FLEET is volgende stap

Door de batterijen van auto’s in te zetten om vraag en aanbod van duurzame energie te matchen, helpt Smart Solar Charging de energietransitie te versnellen. Project FLEET is hierin een volgende stap, met een living lab van 200 publieke laadpalen in de gemeente Utrecht die steeds slimmer worden.

Wat doet FLEET?
Meer over Smart Solar Charging